Ellerde Titremenin Nedenleri Nelerdir?

Ellerde Titremenin Nedenleri Nelerdir?

Ellerim titriyor..

Ellerinizdeki titreme belki kısa bir süre önce başladı, belki de daha önceden de hafif hafif vardı ve giderek arttı. Bazen sizin değil de bir yakınınızın farkettiği elinizde ya da başınızda titreme görülebilir. Eliniz kimi zaman hiç titremezken, kimi zaman size çayınızı keyifle içirtmez..

 

Ellerim neden titriyor?

Endişelenmeyin..Titreme her zaman bir hastalığın işareti değildir.

Çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle hekimize başvurmanız çok önemlidir.

Aslında hekiminiz, sizden alacağı öykü ve yapacağı geriatrik değerlendirme ile titremenizin tanısını koyabilecektir.

Hekiminizin isteyeceği kan tahlilleri ve beyin görüntülemeniz ön tanısını desteklemek ya da bazı tanıları dışlamak amacıyla isteyeceği yardımcı incelemelerdir. Yani, tanınız aslında klinik olarak konulur.


Titremenin en sık nedenleri nelerdir ?

Esansiyel Tremor:

Ellerde titremenin en sık nedeni “Esansiyel tremor” olarak adlandırılan bir durumdur.

Her yaşta görülebilse de yaşla birlikte sıklığı artar, en belirgin olarak ellerinizin hareketi sırasında görülür:

Kahve tepsisi taşırken, su içerken, anahtarla kapı açmaya çalışırken, yemek yerken, ruj sürerken, traş olurken, yazı yazarken, vb.

Esansiyel tremor’un kalıtsal özelliğinin olması nedeniyle; hekimizin bu hastalığın ailesel bir hastalık olduğu bilgisini verebilir.

Vücudunuzun baş, ses, çene gibi başka kısımlarında da görülebilir.

Stres, yorgunluk, aşırı çay ve kahve titremenizi artırabilir.

Hayatı tehdit etmeyen, sıklıkla yıllar içinde ilerleyerek devam eden bir hastalıktır.

Hem hastalığın şiddeti hem de tedavisi kişiden kişiye göre değişmektedir.

Esansiyel tremoru olup tedavisiz izlemde olan birçok hasta olabileceği gibi, tedavide zorluklar yaşanan hastalar da vardır.

Tedavide kullanılan ilaçlar titremenin şiddetini azaltmaya ve yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir.

Tedavide Beyin Pili olarak duyduğunuz “Derin Beyin Stimülasyonu” seçeneği bazı hastalar için söz konusudur.


Parkinson Hastalığı’na bağlı titreme:

Parkinson Hastalığı, yavaş ilerleyici beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden (nörodejeneratif) bir beyin hastalığıdır.

Parkinson hastalığı’nın tek bulgusu titreme değildir.

Titreme olmaksızın da Parkinson Hastalığı olabilir: Hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertleşme, vücut dengesinde bozulma (postural instabilite), koku duyusunda azalma, kabızlık, depresyon, uykuda hareket bozuklukları gibi bulgu ve belirtilerle kendini gösterebilir.

Titreme, Parkinson Hastalığı olgularının yaklaşık %80’inde görülebilir.

Parkinson Hastalığı’na bağlı titreme istirahat halinde, hareket etmeksizin ortaya çıkar.

Harekete başlamanızla birlikte ya da hareket sırasında ya kaybolur ya da hafifler.

Bu titreme, baş parmağınızla işaret parmağınız arasında tuttuğunuz hapı ileri geri oynattığınızda gördüğünüz harekete benzer.

Ellerden başka, ayaklarda, dilde, çenede olabilir, bacaklara yayılabilir, “iç titremesi” şeklinde olabilir.

Parkinson Hastalığı tedavisinde henüz hastalığı tedavi edici ya da önleyici bir ilaç bulunmamaktadır.

Tedavide kullanılan ilaçlar semptomatiktir, belirti ve bulgularınızı (örneğin titremenizi) azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yöneliktir.

Ellerdeki titremeyi azaltmak için stresten uzak durulması, yoga ve benzeri dinlendirici sporlar, ve titremeye yönelik egzersizler faydalı olabilir.

Çenede titremesi olan Parkinson hastaları sakız çiğneyerek titremelerini hafifletebilirler.

İlaçlara yeterli yanıt alınamadığı durumlarda, titreme yakınması için bazı Parkinson Hastaları için Beyin Pili olarak duyageldiğimiz “Derin Beyin Stimülasyonu” seçeneği de bulunmaktadır.


Titreme yakınması her zaman bir hastalığa bağlı olmayabilir. Vücudunuzun verdiği bir tepki olabilir:

İlaçlar: Normal şartlarda beynimizde hareketlerimizin koordinasyonunu ve hızını ayarlayan ‘Dopamin’ olarak adlandırılan bir kimyasal madde salgılanmaktadır. Bazı ilaçlar bu maddenin salgılanmasını engeller ya da salgılandıktan sonra görev yapacakları yere geçecekleri kapıları tutabilirler, bazı ilaçlar ise bu maddeyi dengeleyen başka bir maddenin daha fazla olmasına neden olarak titremeye neden olurlar. Bu nedenle titremenizin kaynağı kullandığınız ilaçlar (örneğin bazı psikiyatrik ilaçlar) olabilir. Sorumlu ilacın kesilmesinden sonra titreme kaybolur.

Kan şekeri düşüklüğüTıp dilinde “hipoglisemi” olarak duyabileceğiniz bu durumda kan şekerinin düşmesine karşı vücudun verdiği tepkilerden biri de ellerde titremedir.

Kafein: Çok aşırı derecede çay ya da kahve tüketmek eller de titreme nedeni olabilir.

B12 vitamin eksikliği: Bu vitaminin noksanlığı siniri sistemini çalışmasını etkiler. Ellerde de titreme görülebilir. Et, balık, kümes hayvanları, süt ürünleri, yumurtada bu vitamini bulabilirsiniz.

Stres: Her türlü endişe, gerginlik, sıkıntı ile varolan titremeniz artabilir. Aşırı sinirlilik, açlık ya da kendi normalinizden daha az uyuduğunuz zaman da eller de titreme olabilir. Biz bu durumlara fizyolojik titreme olarak adlandırmaktayız. Yeterli uyku ve beslenme ile titreme kaybolur.

Tiroid bezi aşırı çalışması: Boynumuzda köprücük kemiğimizin üstündeki bu bezin çok fazla çalışması ile vücudumuzda herşey normalden hızlı çalışır. Kalbimiz hızlı çarpar, uykumuz kaçabilir, ellerde de titreme görülebilir.

Sinir harabiyeti: Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, şeker hastalığı, diyaliz, radyoterapi, bazı kanserler gibi birçok durumda sinir sistemindeki sinirler iltihaplanıp, hasarlanabilir. Bu duruma “periferik nöropati” demekteyiz. Bu nedenle de ellerde ve ayaklar da titreme olabilir.

 

TİTREMENİZ ÇOK FARKLI NEDENLERLE OLABİLİR VE BU YÜZDEN TİTREME TEDAVİSİ KİŞİDEN KİŞİYE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERMEKTEDİR. BU NEDENLE TİTREME YAKINMANIZ İÇİN BİR HEKİME BAŞVURMANIZ OLDUKÇA ÖNEMLİDİR.


Bu metnin pdf dosyasına erişmek için tıklayınız.