Demansta Destekleyici Bir Ortam Sağlamanın 12 Yolu

1. BİR AMACA YÖNELİK ANLAMLI AKTİVİTELER GELİŞTİRİN. Olumsuz davranışlar sıklıkla can sıkıntısı veya hayal kırıklığının bir sonucudur.

2. YÜZ YÜZE KONUŞUN. Aranızda 1 metreden daha fazla mesafe olmamasına özen gösterin. Onun sol tarafında olmanız, sağ beyninin sosyal işlevlerini uyarır.

3. DİKKATİNİ ÇEKİN. Az sayıda ve bilindik kelimeler ile konuşun. Algılama ve değerlendirme süreçleri uzadığından yanıt vermeleri için yeterince bekleyin.

4. FARK ETMESİNİ İSTEDİĞİNİZ ŞEYİ DİKKAT ÇEKİCİ KILIN; kaçınmasını istediğiniz şeyi ise gizleyin.

5. BİR GÖREVİ YAPTIRABİLMEK İÇİN GÖREVİ BASİT BİR ŞEKİLDE ANLATIN. İşlevsel bellek uzun süre korunur.

6. ONUNLA TARTIŞMAYIN, kaybetmeye mahkûmsunuz.

7. DUYGULARINI FARK ETTİĞİNİZDE DİLE GETİREREK DOĞRULATIN. (“Korkmuş görünüyorsun.” gibi)

8. ONUN GERÇEKLİK ALGISI KONUSUNDA KENDİSİ İLE ÇELİŞMEYİN. Bu, şu anda onun tek gerçeği. Onun gerçeklerine ayak uydurun.

9. ORYANTE EDİN. (“Bugün Pazartesi sabahı ve şimdi kahvaltı vakti.”)

10. HER ŞEYİ BASİTLEŞTİRİN. Küçük adımlarla bir şeyleri yapabilmesini mümkün kılın.

11. AZALMASINI İSTEDİĞİNİZ DAVRANIŞLARI TETİKLEYEN NEDENLERİ TESPİT EDİN. Olumsuz davranışlar sıklıkla korku ya da kafa karışıklığının bir sonucudur.

12. SEÇENEKLER SUNUN (2’den fazla değil); yetki vermiş olursunuz.

Kaynak: www.crisisprevention.com