COVID-19’A KARŞI GÜNCEL BAĞIŞIKLAMA ÖNERİLERİ

COVID-19’A KARŞI GÜNCEL BAĞIŞIKLAMA ÖNERİLERİ

Türkiye 'de COVID -19 vaka sayısı hızla tırmanışa geçmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 4-10 Temmuz 2022 haftasında 117.095 yeni vaka tespit edilmiştir. COVID-19'a karşı bağışıklama önemini ve kıymetini korumaktadır. KLİMİK Derneği tarafından yapılan bildiride sıklıkla karşılaşılan birkaç senaryoya yönelik bağışıklama önerileri şu şekildedir:

-Hiç aşılanmamış kişilerin bir ay arayla iki doz BioNTech olduktan en erken 3 ay sonra 3. doz BioNTech aşılarını olmaları önerilir.

-Üç doz Sinovac aşısı olmuş kişilerin son dozdan en erken 3 ay sonra hatırlatma dozlarını (tercihen BioNTech aşısı ile) olmaları önerilir.

-İki doz Sinovac ardından bir doz BioNTech aşısı olanların, son aşıdan en erken 3 ay sonra ikinci doz BioNTech aşılarını olmaları önerilir.

-İki doz Sinovac ardından iki doz BioNTech aşısı (toplam 4 doz aşı) olanlar içerisinde 50 yaşın üzerinde olanlar, hastalık veya ilaca bağlı bağışıklık yetersizliği olanlar, altta yatan ciddi hastalığı (diyaliz uygulananlar, kalp yetmezliği, ileri AC yetmezliği ve siroz) bulunanlar ve yüksek miktarda virusla karşılaşma riski olan kişiler (sağlık çalışanları) hatırlatma dozunu, son aşıdan en erken 3 ay sonradan itibaren olabilirler. Bu gruplar dışında kalan kişilerde aşıların ağır hastalık ve ölümden koruyucu etkisi devam ettiğinden hatırlatma dozunu olmalarına şimdiki bilgilere göre gerek yoktur. Öneriler, yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.

-İki doz BioNTech olmasına rağmen herhangi bir varyantla hastalık geçirmiş olan kişilerin hastalıktan 6 ay sonra bir doz BioNTech aşısı olmaları önerilir. Böylelikle aşı sonrasında Omikrona karşı en az 6 ay yeterli koruma sağlanacaktır. Bu kişilerin yeni bir varyant çıkmadığı sürece hatırlatma dozu olmalarına şimdiki bilgilere göre gerek yoktur. Altıncı ayın sonunda yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.


KLİMİK Derneği ve Türk Toraks Derneği'nin güncel bağışıklama önerilerinin tamamına aşağıda yer alan bağlantılardan ulaşabilirsiniz:


1) KLİMİK (Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği) Önerileri

2) TTD (Türk Toraks Derneği) Önerileri